Wijn in de fles

Na 10 maanden borrelen, ploppen en gisten is de wijn klaar om gebotteld te worden. Zie hieronder het proces in foto’s: Het resultaat is 16 flessen wijn. Hij is erg droog en heeft een warme afdronken dat betekent dat er overduidelijk alcohol in zit! Wellicht over twee maanden maar weer een wijn opstarten… »

Druivenwijn: stand van zaken

De wijn geproefd op 23 december. De wijn is mooi helder en smaakt direct naar alcohol en licht tintelend vanwege de nog aanwezige koolzuur. Dat gaat dus goed. Waterslot opnieuw aangebracht waarna de wijn weer duidelijk verder begon te gisten. Het waterslot vertoont een drukverschil van 4 tot 5 cm waterkolom. Bovendien klinkt nu een paar keer per dag een duidelijke “plop”, die ons als muziek in de oren klinkt naturlijk. Voorlopig nog een maandje wachten nu voordat we gaan bottelen. »

Jan

De gist in de fles

De pecto-enzymen hebben nu 24 uur hun werk kunnen doen. Vandaag hebben we de gist aan de pulp toegevoegd samen met de kant-en-klare giststarter. Binnen enkele uren zou de glazen fles aan het gisten moeten zijn! Morgen weten we het. Het resultaat twee dagen later: »

Vinkeveense druiventrossen

Het is al twee jaar geleden dat we de gemberwijn opstartten. Nu deed de kans zich voor om een lading kasdruiven bij iemand te plukken om deze om te toveren tot échte wijn. Deze kans hebben wij aangegrepen en zo zijn we vandaag begonnen met plukken en persen. Hier alvast een kleine impressie van de eerste wijnpluk- en wijnmaakdag.  Het sap en de pulp is in geperste toestand goed voor een volume van 20 liter in de glazen fles. Bij deze pulp hebben we pecto-enzym toegevoegd om meer sap uit het vruchtvlees van de druif te verkrijgen. Morgen gaat waarschijnlijk de gist erbij! »